Tetiba rasa nak makan laksa penang but susah nak jumpa kat Bintulu. if Kuching nim tahu kat mana nak cari. Alhamdulilah berkat experiment terjadilah Laksa Penang Express.
Why Express? sbb nim skip all the 'fish process'. Hahaha maksudnya nim x guna ikan yg perlu disiang, direbus, dibuang tulang dan sebagainya. Nim gantikan tuna dlm tin. Ada bayak pilihan, nim usually akan guna Tuna dlm minyak zaitun.
Trust me, im not the only person yg guna tuna dlm tin utk buat laksa ni. try google, byk dh mencuba. And the result, serious mantap. Untuk kami yg bekerja 'lebih masa' ni this really help us a lot.
Another reason why i named it express sbb ramuan nak buat x cukup. so nim just guna apa yang ada kat my 'kitchen bujang' (lupe nak refill =) ...I miss my Mom's Kitchen)
If ada yg tanya ramuan x cukup, boleh ke masak? For NIM, Of COZ! i never take 'NO' as the answer terutamanya dlm cooking. For me, cooking or baking = creativity!. be creative and be confident! yg penting masak kena ada kasih sayang n ikhlas gitu (Ni my mom yg ajar @_@)
Resepi? Scroll down plz.
Bahan untuk dikisar
2 tin tuna dalam minyak zaitun
11 tangkai cili kering (nak pedas, tambah lagi)
sedikit belacan
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 batang serai
segengam daun kesum (Nim x guna sbb xde )
Sedikit Air utk mengisar
Bahan Lain
5 Keping asam keping
sedikit garam
Sedikit ajinamoto
sedikit minyak untuk menumis
Air
Bahan untuk hiasan
Bunga kantan
Limau kasturi
Timun (Nim x guna, sbb xde dlm my fridge =) )
Cili padi
Telur Rebus
Cara penyediaan;
- Kisar semuan bahan A. Sepatutnya kisar bawang2, serai, daun, belacan and cili berasingan dengan tuna sbb takut x halus, tapi nim confident kisar semua bahan sekaligus. if confident your pisau pengisar tu tajam boleh lah ikut ajaran nim ni. klau tak pls kisar berasingan ye takut nanti x halus.
- Panaskan periuk, tuangkan minyak sedikit untuk menumis, dan tumis bahan yang dikisar sehingga naik bau. Masukkan air (terpulang klau nak kuah pekat letak sedikit je air, kalu nak kuah cair letak banyak ckit) dan seterusnya masukkan garam, ajinamoto dan asam keping dan dibiarkan sampai mendidih.
- Celur/ Blanching penang mee laksa sehingga lembut.
- Dah siap semuanya boleh lah dihidang, dihias dan disajikan.
Kuah yang tgh mendidih... |
Kuah yg telah siap |
Ni je yg ada dlm fridge (bunga kantan n limau kasturi utk side dishes)
TADAAAA dah siap..... SELAMAT MENCUBA!!!! |
0 comments:
Post a Comment