It's more than JUST Kitchen Talk ~_~

Saturday, 30 April 2011

My Homemade PRETZEL ~ My Favourite Snacks!!!

AsSalam dan Salam yumMyliCious buat semua....

Kali ni saya nak share bersama2 penggemar pretzel yang lain....

PRETZEL  memang sedap!!! ... teramatlah merinduinya Auntie Anne's punye pretzel. Tapi nak buat mcm mane kat Kuching xde Auntie Anne punye outlet ='(

Luckily Aloha Bakery kat Jalan Song ade menjual Pretzel and quality nya pulak setanding Auntie Anne punye pretzel cuma xdelah sos caramel yg likat n sedap itu =P. Problem dgn Bakery ni pulak cuma menyediakan Pretzel 2 kali seminggu (wednesday n sunday morning) tu pun kalau sempat sbb mmg FAST SALE bagi Pretzel!!!! huhu kesian kan.

Faktor2 inilah yg menyebabkan saya belajar membuat pretzel sendiri  =))

SUSAH???  mmm x lah susah,  klau dah  biasa buat roti, memang x menjadi masalah. Malah lebih senang. X caye??? klau x caye, kene lah buat sendiri baru boleh cakap senang or x? setuju x? Jemput-jemputlah tengok gambar-gambar kat bawah yang saya rakam untuk tatapan semua

Assorted Flavour 4 my Homemade Pretzel


yumMyliCious


Sugar And Cinnamon ~ My Favourite Flavour for Pretzel


Bagi Penggemar Pretzel seperti saya !!!

Here is the recipe:

Ingredients
1 1/2 cup air suam
1 1/8 tspn yis
2 tblspn gula perang
1 1/8 tspn garam
1 cup tepung roti
3 cup tepung gandum
2 cup air suam
2 tspn baking soda
2-4 tblspn mantega cair

Methods
  1. Masukkan yis kedalam air suam ( 1 1/2 cup tadi) dalam mangkuk 
  2. Masukkan gula perang dan garam ke dalam adunan tadi, kacau hingga sebati
  3. Setelah sebati masukkan tepung dan uli selama 15 minit
  4. Setelah di uli selama 15 minit, biarkan adunan tadi selama 1/2 jam (biarkan ia kembang)
  5. Sementara menunggu adunan tersebut kembang, sediakan baking soda water bath
  6.  Untuk menyediakan baking soda water bath tersebut, campurkan air suam (2 cup) bersama baking soda dan ketepikan
  7. Setelah 1/2 jam, adunan di bahagi kepada beberapa bahagian (saiz ikut suka)
  8. Buat seperti bentuk adunan, dah buat sehingga habis
  9. Panaskan ketuhar 200 darjah celcius
  10. Sebelum dibakar, celup pretzel tadi kedalam Baking Soda Water Bath dan letak di atas dulang pembakar dan bakar selama 20 minit (kuning keemasan)
  11. Setelah masak, sapukan mentega cair di permukaan pretzel dan boleh buat berbagai flavour ( cth : Sugar n Cinnamon, Garlic, Cheese, Almond & etc)

Must try!!!!

0 comments:

Post a Comment