It's more than JUST Kitchen Talk ~_~

Saturday, 30 April 2011

Cream Puff ~ Delish~

AsSalam and Salam yumMyliCious buat semua....

baru lepas selesai baking cream puff ( new recipe yg saya dapat ). 1st yg saya suka resepi ni sbb teramatlah lah mudah just ambik masa dalam 1 hour to prepare. Ingredient utk resepi ni jugak mudah senang nak dapat
 ( thats the reason y i like this recipe =P )
cuma bagi yg x suke manis boleh kurangkan gula untuk cream custard nanti. Here is the pictures yg saya sempat ambik tadi enjoy it!!!

                                                 belum dimasukkan kastard (fresh from oven)


                                                                       With Kastard


                                                                      yummylicious!!!!

Nak Resepi???
here is the recipe :

Pastries
250 ml air (1 cup)
150 ml mentega (1/2 cup)
125gm tepung gandum (1 cup)
4 biji telur (saiz besar)
1/2 tspn garam

Methods:

  1. Panaskan air, garam dan mentega dalam periuk sehingga cair.
  2. Masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil kacau adunan bagi mengelakkan adunan menjadi berketul {pastikan api tidak terlalu besar(medium heat)}
  3. Alihkan adunan daripada dapur dan masukkan telur, masuk telur sebiji demi sebiji sambil kacau adaunan    sehingga  adunan  kelihatan  smooth  mixture (erm...x tahu dlm bm..time ni jugak lah saya tetiba blank =P )
  4. Panaskan oven 200 darjah celcius
  5. Bakar selama 20 - 30 minit

Cream Custard

3 biji telur kuning
200 gm gula kastor (boleh kurang sbb bagi saya manis sgt )
750ml susu  (saya guna susu kotak low fat)
20gm tepung gandum
20gm tepung jagung
1/2 tspn vanila

Methods:

  1. Pukul telur kuning dan gula sehingga menjadi putih
  2. Masukkan susu dan kacau sehingga sebati
  3. Masukkan tepung gandum dan tepung jagung sambil kacau adunan bagi mengelakkan adunan menjadi berketul2
  4. Masak adunan menggunakan medium heat, kacau sehingga adunan menjadi keras
  5. Biarkan sejuk sebelum di pipe kan ke dlm pastri tadi
Selamat Mencuba....

0 comments:

Post a Comment