It's more than JUST Kitchen Talk ~_~

Monday, 25 April 2011

Egg Tart ~ Nyemms~


As Salam & Salam yumMyliCious buat semua...

Today saya nak share my fav dessert iaitu EGG TART. Dari kecik saya memang suka egg tart. klau pegi bakery shop memang harus saya beli egg tart. Egg tart yang paling saya suka ialah buatan mak saudara saya, memang sedap n class. takde egg tart yang leh lawan egg tart mak saudara saya (pendapat saya lah) yang buat egg tart dia laen sbb tart shell dia mcm cookies very crunchy x mcm egg tart biasa lembik =P but then recipe yang saya nak share kat sini bukan lah recipe from my auntie dia x bagi even saya pun x de resepi tu sbb dia berniaga tu yg dia x bagi kot. Takpe lah Udak (nama panggilan dia) saya faham adat orang berniaga...

Tapi recipe yg saya nak share ni pun x kurang sedap nye hasil dari trial n error yang saya buat jadi terciptalah resipi egg tart ni. walaupun tart shell dia x secrunchies (ade ke ayat nie????) tapi tart shell dia a bit buttery tu yg saya suke =). so ape lagi here is the recipe :


Tart Shell

Bahan2:

250gm mentega (i'm using golden churn)
110gm gula kastor
1/2 egg
500gm tepung gandum


Methods:

1. Satukan kesemua bahan tadi.
2. Uli bahan sehingga sebati.
3. Rehat dan sejukkan adunan selama 15 minutes
4. Canai dan place it dalam tart shell mould.
5. Lubangkan (gunakan garpu) dan bake it setengah masak dalam ketuhar.


Egg Castard

Bahan2:
100gm gula kastor
150 ml air panas
250 ml susu segar ( susu kotak )
1/8 tspn garam
1/2 tspn esen vanila
3 biji telur (Grade A )


Methods:
1. Melt gula dalam air panas kemudian masukkan susu segar, garam dan esen vanila.
2. Pukul telur (beat lightly) dan campurkan dalam campuran susu tadi.
3. Tapiskan campuran tadi dan tuang dalam tart shell tadi.
4. Bakar sehingga masak.


~Sedap~
Posted by Picasa

0 comments:

Post a Comment